På trods af mange års muligheder for at skabe en retfærdig kryptoskat, overvejer den danske regering at indføre ‘Skatten fra Helvede’ – også kaldet lagerbeskatning.
Skattelovrådets forslag om at indføre lagerbeskatning af kryptoaktiver fra 2026 er en farlig og forfejlet strategi for kryptoskat, der risikerer at kaste danske investorer ud i økonomisk kaos. Det mener flere eksperter og investorer.
Lagerbeskatning, hvor skatten beregnes på baggrund af værdistigninger ved årets udgang – vel at mærke uden at værdipapirerne er solgt – skaber en urimelig situation for borgere, der investerer i aktiver med store og uforudsigelige værdisvingninger – som krypto.
Det svarer til at betale skat af løn, du endnu ikke har fået udbetalt.
Lagerbeskatning på krypto: En opskrift på skattegæld
Forestil dig, at din beholdning af Bitcoin stiger i værdi i løbet af året, men at værdien falder markant igen, før du når at realisere nogen gevinst. Med lagerbeskatning bliver du stadig beskattet af årets papirgevinster, uanset om du har haft mulighed for at sælge og realisere gevinsten.
Dette vil tvinge mange til at sælge deres beholdninger under ugunstige markedsforhold blot for at betale skatten – ironisk nok ofte med tab til følge.
Et nyligt eksempel viser, hvordan asymmetrisk beskatning allerede har skabt tragedier for investorer. En folkeskolelærer tabte hele sin opsparing i krypto, men blev alligevel præsenteret for en skatteregning på 2,8 millioner kroner.
Den nye foreslåede lovgivning vil forlænge denne skattefælde, men med endnu mere komplekse regler og højere risiko for uretfærdig behandling.
Regeringens dobbeltstandard
Det er paradoksalt, at regeringen tidligere har fjernet lagerbeskatning for iværksættere netop fordi den erkendte, at princippet ikke fungerer for aktiver med store værdifluktuationer.
Alligevel genindføres den nu måske for krypto – til trods for, at det er ét af de mest volatile markeder. Skattelovrådets forsøg på at “ensrette reglerne” skaber en endnu større ulighed, hvor almindelige borgere straffes hårdt, mens andre sektorer skånes.
Manglende overgangsperiode og potentielt tilbagevirkende kraft
Et andet alvorligt problem er manglen på en reel overgangsperiode. Borgere, der i årevis har investeret under det eksisterende realisationsprincip, vil pludselig stå overfor et lovkrav om lagerbeskatning, der træder i kraft den 1. januar 2026.
Det betyder i praksis, at opsparinger, der er akkumuleret under helt andre forudsætninger, pludselig beskattes som realiserede gevinster. Dette kan kun beskrives som en form for tilbagevirkende lovgivning – et princip, som ellers burde være en demokratisk selvfølge at undgå. Det mener blandt andre Mads Eberhardt.
Utilgængelige wallets og ubrugelige fradrag
Et andet absurd element i forslaget er, at borgere, der har mistet adgangen til deres krypto-wallets, fortsat vil være skattepligtige. Selv hvis deres beholdninger aldrig kan realiseres, skal de bevise det over for Skattestyrelsen – en kamp, der er nærmest umulig at vinde med Skattestyrelsens nuværende ressourcer og historik for fejlbehandling.
Desuden løser lagerbeskatningen som kryptoskat ikke problemet med asymmetrisk beskatning. Selv med muligheden for fradrag på tab vil mange ende med fradrag, de aldrig kan udnytte. Skatten på gevinster skal betales med det samme, mens fradragene kun gælder fremtidige gevinster, som måske aldrig kommer.
En simpel og fair løsning: Beskat krypto som aktier
Der findes en langt mere simpel og retfærdig løsning af kryptoskat. Kryptobeskatning bør følge realisationsprincippet – præcis som med aktier.
Her betales skatten først, når aktivet sælges, hvilket sikrer, at skatten kun betales af reelle gevinster. Dette princip er både forståeligt for investorer og lettere for Skattestyrelsen at administrere.
Skatten fra helvede venter
Hvis lagerbeskatningen vedtages, vil Danmark stå som verdens første land med denne ekstreme tilgang til kryptobeskatning. Men i stedet for at være et foregangsland vil vi blot fremstå som et skrækeksempel.
Opdatering 6/1 2025: Skatteminsteren har før jul valgt at udsætte beslutningen om kryptobeskatning som lagerbeskatning. Læs mere her.
Mandesiden forsøger at få en kommentar fra Skatteminister Rasmus Stoklund (S).