I en fortravlet hverdag med adskillige fysiske og mentale udfordringer, kan det moderne menneske til tider blive overbelastet. Det giver sig til udtryk i stress, udbrændthed, humørsvingninger og fysiske skavanker, der oftest udmunder i en eller anden form for fysisk smerte.
Hverdagen sætter i dag store krav til mennesket både indenfor familiens rammer, men i den grad også i det professionelle liv. Vi har længe haft en tendens til at gribe til smertestillende eller nervelindrende medikamenter for en hur-tig reparation af problemerne. Men medicinen kan have visse bivirkninger, og der er i den forbindelse et øget behov for at finde andre og mere alternative veje til større fysisk og mental lindring. Vi giver her et bud på 5 alternative løsninger, der muligvis kan hjælpe.
Afspænding med yoga
Yoga er intet nyt fænomen, selvom man skulle tro det baseret på den seneste opblomstring af yoga-centre overalt i den vestlige verdens storbyer. Men når så mange tyer til den ældgamle asiatiske af-spændings-form, så må der være noget om snakken. Og det ser der ud til at være. Nakkespændinger og migræne-lignende hovedpiner har vist sig at kunne lindres med flere forskellige yoga-øvelser. Ud-over det melder flere studier om øget kredsløb og større generelt velvære ved ugentlige sessioner med yoga-øvelser.
Cannabis oliens smertelindrende egenskaber
Så snart talen falder på cannabis, så tænker de fleste på hash og hamp-planter. Men sådan er det ikke med cannabis olie. Olien er udvundet af marihuana og ikke af hamp. Den kan indeholde forskellige mængder af det virksomme stof THC som bestemmer oliens virkning, men også om den er tilladt i et givent land. For høje THC-tal kan være forbudt i visse lande. Hvorom alt er, mener flere at cannabis olien muligvis kan lindre ved kvalme og opkast, og som middel mod inflammatoriske smerter og smer-ter generelt. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist, og vælger du at prøve cannabis olie, anbefales det på det kraftigste at rådføre dig hos din læge, inden du begynder på det.
Meditation
Præcist som med yoga har meditation en lang og stolt tradition i Østen, hvor den er blevet praktiseret i flere hundrede år. Først indenfor de seneste 10-20 år har den dog fået fodfæste i den vestlige ver-den og i Danmark. Flere og flere downloader apps og køber bøger, der kan hjælpe med at skabe de bedste forudsætninger for at komme i gang med at meditere. De buddhistiske munke i Asien har prak-tiseret meditation for større velvære og indre ro igennem flere hundrede år med beviselige resulta-ter. Det er på den måde en nem og meget enkel vej til større mindfulness og ro i en ellers ekstremt travl hverdag.
Søvnbesvær, angst og smerter – kan CBD-olie være svaret?
CBD-olien lægger sig lidt i samme boldgade som cannabis-olie. Men der er dog en klar forskel. CBD olie udvindes ikke af marihuana men af hamp-planten. Den har dermed et mindre indhold af THC og har en mildere effekt end cannabis-olien. Alligevel hævder fortalere, at olien kan være gavnlig mod med smerter, søvnbesvær, angst og ADHD-lignende tilstande. Når det er sagt, er det dog igen vigtigt at understrege, at der ikke findes lægelige beviser for, at olien har disse virkninger. Derfor bør du altid tale med egen læge, inden du begynder at gøre brug af CBD-olie, og samtidig bør du starte ud med små mængder.
Kredsløbstræning for øget velvære og sundhed
Vi har løbet siden vi rejste os op på savannen. Den gang for at jage eller flygte, i dag for at få motion i form af sport eller privat træning. Det er dog først indenfor de seneste 20 år at man i vesten har påvist at kredsløbstræning som eksempelvis løb ikke blot har en fysisk gavnlig effekt, men også en mental. Du udskiller endorfiner under din løbetur, som er kroppens naturlige belønningsstoffer, der er med til at øge det gode humør og indre velvære.