Kan man drikke øl, der har passeret udløbsdatoen?

Her i corona-tiderne er du måske begyndt at gennemsøge dit gamle forråd af spise- og drikkevarer. Men hvad stiller du op, hvis du finder gamle øl, der har passeret sin udløbsdato?

Fortsætter efter annoncen:

Stort set alle føde- og drikkevarer skal forsynes med en holdbarhedsdato. Det er faktisk kun øl, der har en alkoholprocent på mere end 10, der slipper for den regel.

Det vil sige, at langt de fleste øl er dateret med en ‘bedst før’-dato. Men hvor vigtigt er det egentlig, at du overholder datoen? Det har den norske seniorforsker fra fødevare-forskningsinstituttet Nofim, Lars Axelsson, et bud på.

”Set fra en fødevaresikkerhedsmæssig synsvinkel er øl et meget stabilt produkt. Det er fordi, det indeholder alkohol og humleforbindelser,” forklarer Lars Axelsson til forskning.no.

Øl bør altså som udgangspunkt ikke blive opfattet som udrikkeligt, selvom det har passeret ’bedst før’-datoen. Det er blot en anvisning i modsætning til ‘sidste anvendelsesdato’, der klart viser, at man ikke bør indtage den pågældende drik eller spise.

Fortsætter efter annoncen:

Gammel øl kan få dårlig smag

Grundlæggende bliver kvaliteten af øl dog dårligere med tiden, men i princippet kan øllen sagtens holde sig til efter ‘bedst før’-datoen. Du kan dog risikere, at din øl mister smagen.

Fortsætter efter annoncen:

Hvis du vil drikke øl, der har oversteget sin ’bedst før’-dato er det dog en god idé udelukkende at drikke de øl, der ikke har været udsat for høje temperaturer og sollys.

”Det er også muligt, at der sker visse kemiske forandringer – især i nærheden af lys. Det er derfor stort set alt øl bliver solgt i mørke flasker. Men det vil vi også kunne smage. Det er årsagen til, at øl har en ‘bedst før’-dato; producenterne kan ikke garantere, at smagen ikke ændrer sig over tid,” forklarer Lars Axelsson.

Du kan derfor godt gå ombord i ældre øl, men du risikerer, at smagen er dårlig og dermed i praksis ikke er til at drikke, så anbefalingen fra eksperterne er, at du skal gå med din mavefornemmelse, når det kommer til gammel øl. Du kan i princippet godt drikke de gamle væsker, men de kan risikere at smage dårligt. Simpelt.

Kilde: Videnskab.dk



Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
19,800FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce:

HAR DU LÆST?