I år er de fem fyrværkeriråd blevet oversat til gaming-sprog af Astralis Talent, der er en del af den danske e-sportsorganisation Astralis. Sikkerhedsstyrelsen håber, at årets tilråb bliver ”Always use face armor”, så beskyttelsesbrillerne kommer på. Der er 2.000 limited edition-beskyttelsesbriller at få på netcaféer landet over.
På årets sidste aften sker 6 ud af 10 fyrværkeriskader for børn og unge under 25 år. Det er især unge drenge og mænd, som glemmer beskyttelsesbriller, og hvert år løber med den kedelige førsteplads i skadestatiskkerne.
Sikkerhedsstyrelsen er derfor i år gået sammen med Astralis i kampen om drengenes opmærksomhed. Kampagnefilm stiller skarpt på hvad, der står på spil, hvis man ikke passer på sig selv og sit hold nytårsaften. Det er drengenes førlighed, deres øjne og fingre – de vigtigste våben i counter strike-spillet.
Spillerne fra Astralis Talent sætter fokus på de vigtigste fyrværkeriråd. Brug altid beskyttelsesbriller er blevet til: Always use face armor, og hold god afstand til fyrværkeriet har fået en CS-modifikation til: Fall back team.
– Astralis har oversat vores gængse fyrværkeriråd, så de passer ind i gaming-universet. De taler direkte til de unge drenge, som jo har helt styr på retorikken inden for gaming. Vi håber, at de modificerede råd bliver meget populære udtryk den kommende tid, så alle holder afstand og får beskyttelsesbriller på i nærheden af fyrværkeri, siger direktør Lone Saaby, Sikkerhedsstyrelsen.
Netop beskyttelsesbriller eller ’face armor’ har en central rolle i kampagnen, da Sikkerhedsstyrelsen har produceret en limited edition beskyttelsesbrille – kun for ægte gamere. Brillen er designet som et edgy alternativ til den traditionelle beskyttelsesbrille og kan afhentes gratis hos net-caféer landet over.
Counter strike hitter blandt de unge
Astralis Talent var den oplagte team-makker til Sikkerhedsstyrelsen i kampen mod fyrværkeriskader, fordi langt de fleste danske teenagedrenge spiller computerspil på daglig basis, og følger med i e-sportsverden. De følger også Astralis i deres turneringer og streamer deres kampe:
– God opførsel og at passe på hinanden er noget, der ligger Astralis meget på sinde. Vi arbejder hver eneste dag på at fremme det positive i gaming, og vi er glade for at vi på denne vis kan bidrage til Sikkerhedsstyrelsens vigtige arbejde. Gaming er for alle, men det er jo i høj grad drenge fra vores mest loyale fangruppe og den gruppe der gamer mest, der oftest kommer til skade nytårsaften, og vi vil gerne sætte fokus på, hvad det kan betyde ikke bare for deres evne til at spille CS, men også i det virkelige liv, siger Dennis Vang, headcoach for Astralis Talent.
Kampagnen går i luften på facearmor.dk den 15. december og kører helt indtil nytårsaften.
Astralis Talent er ikke en del af beskyttelsesbrillen ’face armor’.
Info om fyrværkeriskader
- Under nytårsdøgnet 2020/2021 kom 165 personer til skade efter brug af fyrværkeri i nytårsdøgnet*
- 80 procent af skaderne gik ud over drenge og mænd
- Blandt de tilskadekomne børn havde halvdelen briller på, mens det kun var 20-25% blandt dem over 20 år
- Børn og unge under 25 år står for to tredjedele af alle skader (Børn u. 15 – 22%, 15-17 årige 15%, 18-25 årige 24%)
- Under nytårsdøgnet 2020/2021 var der 11 børn og unge under 25 år, der fik alvorlige skader*
* Registrerede skader efter brug af fyrværkeri, som har medført sygehuskontakt
* Med alvorlige skader menes der tilskadekomne, som indlægges direkte, overføres til andet sygehus, eller kræver akut vurdering hos øjenlæge
*Alle tal stammer fra Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved ortopædkirurgisk afd. Odense Universitetshospital, som hvert år opgør tal fra Danmarks skadestuer om skader efter fyrværkeri. Oplysningerne vedrører de to døgn den 31.12. og 1.1. Indsamlingen af fyrværkeriulykker på landsplan, er knyttet til Sikkerhedsstyrelsens kontrol og godkendelse af fyrværkeri.
De fem fyrværkeriråd
- Brug altid beskyttelsesbriller
- Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
- Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
- Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
- Gå aldrig tilbage til en fuser