“Når modsætninger mødes og sød musik opstår” – sådan lyder en gammel fast vending. Men er det nu også sådan i virkeligheden? Det har en række forskere forsøgt at finde svar på.
Det er ikke unormalt at høre i folkemunde, at vi søger efter vores modsætning. For det har igennem årtier været en udbredt sandhed, at sød musik opstår, når modsætninger mødes. Men måske forholder det sig ikke helt sådan i virkeligheden. Det er måske mest i fiktionens verdens, at ekstroverte og introverte danner det perfekt match.
Et nyere studie viser, at vi selv mener, at vi søger en kæreste eller partner med de modsatte egenskaber end dem, vi selv besidder. Men når det kommer til stykket, hænger verden helt anderledes sammen.
Psykologiprofessor Matthew D. Johnson fra Binghamton University har i bogen Great Myths of Intimate Relationships: Dating, Sex, and Marriage påvist, at det faktisk i virkeligheden forholder sig omvendt. Vi søger, i modsætningen til hvad 86 % af os tror, en kæreste eller partner, der ligner os selv.
Din kæreste ligner dig selv
Forskere har igennem årtier ledt efter, hvad der gør forhold langtidsholdbare. Og til den undersøgelse har de typisk inddelt forhold i tre forskellige typer.
De tre forhold er inddelt efter, hvilke personligheder optræder i forholdet:
De tre forholdstyper er:
1. Homogami-hypotesen (hvor partnerne ligner hinanden)
2. Heterogami-hypotesen (hvor partnerne er forskellige)
3. Komplementaritet-hypotesen (hvor partnerne er hinandens modsætninger)
Allerede siden 1950’erne har det været undersøgt, hvordan forhold bedst holder på den lange bane. I alt har forskere inden for feltet udført mere end 240 studier. Helt overordnet findes der flest forhold, hvor partnerne ligner hinanden. Og forskerne er ikke i tvivl om , at vi finder en kæreste eller partner, som vi enten deler holdninger med, personlighedstræk, interesser eller andre værdier med.
Så når folk gifter sig, er der altså størst sandsynlighed for, at det er med én de ligner. Og selvom bryllupstalerne fokuserer på brudeparrets forskellige træk, så vil brudeparret stadig med stor sandsynlighed dele nogle mere overordnede værdier eller holdninger.
Lighed har stor tiltrækningskraft
Forskningen har altså dokumenteret, at vi søger kærester eller partnere, som vi ligner. Lighed er tilsyneladende mere tiltrækkende end forskelle.
LÆS OGSÅ: Overraskende nyt studie afslører: Unge mænd har mindre sex end nogensinde
Flere studier har dokumenteret, at lighed simpelthen virker tiltrækkende på os. Og derfor giver det mening, at faste forhold typisk består at to individer, der ligner hinanden.
Men derfor kan modsætninger naturligvis godt danne par. Men det kan vanskeliggøre forholdet, hvis forskellene er meget store. Da mennesker simpelthen er tilbøjelig til at fokusere på de punkter, hvor de adskiller sig. Hvad der er spændende til en start, er det måske ikke med tiden. Der er evidens for, at små forskelle udvikler sig og bliver større, som tiden går.
Kilde: Videnskab.dk