Et nyt studie viser, at par kan føle sig tættere forbundet, når de deler usunde vaner. Kortvarig nærhed kan dog have en pris på bekostning af sundheden på lang sigt.
Fælles laster skaber bånd
Mange kender situationen. En ekstra drink, en aften på sofaen i stedet for en gåtur eller en cigaret, fordi partneren tager en.
En ny undersøgelse fra University of Zurich viser, at sådanne fælles vaner faktisk kan styrke parforholdet på kort sigt. Spørgsmålet er, om det er det rigtige valg på lang sigt.
Hvad viser forskningen?
Forskerne undersøgte data fra tre tidligere studier af par med usunde vaner. Et studie fulgte rygende par, der noterede antallet af cigaretter, de røg sammen, hver dag i en måned.
Et andet studie registrerede inaktive pars bevægelse via aktivitetsmålere over fire uger. Det tredje studie analyserede par, hvor en af partnerne havde haft en blodprop, og hvor ofte de spiste usund mad.
Nærhed og tilfredshed
Resultaterne viste, at par, der røg sammen, oplevede større nærhed og tilfredshed med forholdet på de dage, de delte cigaretter.
Det samme gjaldt for par, der tilbragte tid på sofaen. Effekten kunne endda mærkes dagen efter. Dog viste undersøgelsen ikke samme effekt for par, der spiste usund mad sammen.
Hvilke konsekvenser har det?
Selvom usunde vaner kan styrke båndet mellem par, kan det skabe udfordringer.
Skal man blive i et forhold, hvor begge opmuntrer til dårlige vaner, eller søge en partner, der inspirerer til sunde valg?
Forskere anbefaler mere undersøgelse af, hvordan fælles usunde vaner påvirker relationer på lang sigt.
Vejen til bedre vaner
Studiet viser, at parforhold og sociale relationer spiller en stor rolle i arbejdet med livsstilsændringer. Sundhedsprofessionelle bør derfor inddrage partneren i processen for at øge sandsynligheden for succes.