Hvem udspionerer dig, og hvordan stopper du det?

De fleste af os tænker sikkert ikke på os selv som særligt attraktive mål for hacker-/cyberangreb.

Men alles data er penge værd, og da det desværre er blevet nemmere og mere udbredt end nogensinde før, bliver vi alle overvåget i en eller anden grad. Således er cybertruslen da også større, end den nogensinde har været.

Dette er ikke altid en dårlig ting – mange hjemmesider og apps gør det for at give os en bedre oplevelse og skræddersy produktet til os – men det foregår af og til på vilkår, som man måske ikke helt føler, at man har sagt ja til. Det er derfor vigtigt at skelne mellem, hvilke former for overvågning der er, da de bestemt ikke kan siges at være lige skadelige.

Generelt kan det deles op i tre hovedkategorier for overvågning:

  • Med cookies bliver din besøgshistorik og evt. valg på en given hjemmeside gemt. Dette kan så både bruges af hjemmesiden selv, men andre hjemmesider kan også bruge informationen til f.eks. at vise dig mere relevante reklamer på f.eks. Facebook.
  • Brug af hjemmesider/apps. Alle sociale medier bruger dette i et eller andet omfang, eksempelvis hvor længe du kigger på et billede, hvilke du liker, kommenterer eller noget helt tredje. Dette bruger de så til at forbedre deres algoritme og give dig mere af det indhold, de forventer, du vil synes om.
  • Decideret overvågning. Dette er den lidt mere paranoide, men dermed også alvorlige del af overvågningskategorierne. Her har en person eller en virksomhed skaffet sig adgang gennem f.eks. et trådløst netværk eller direkte via din telefon eller computer. Med dette kan overvågning foregå gennem brug af mikrofon eller kamera samt en overvågning af enhedens brug.

Man kan ikke undgå disse forskellige former for overvågning fuldstændigt, men der er helt klart tiltag, man kan gøre for at minimere dem. Selvom dele af internettet ikke vil fungere uden en vis grad af overvågning, så kan det hurtigt blive for meget af det gode. Vi kommer derfor med en række konkrete råd og tiltag, som du kan overveje at tage i brug for at beholde så meget af kontrollen selv som muligt:

Sådan begrænser du mængden af overvågning

Det nemmeste er selvfølgelig slet ikke at registrere sig på internettet og helt lade være med at bruge det. Men det er ganske enkelt ikke en mulighed i det moderne samfund, så lad os hellere kigge på, hvordan man begrænser mængden af overvågning.

Først og fremmest bør du sige ja til så få cookies som muligt samt rense din browser/computer for dem med jævne mellemrum. Dette kan nemmest gøres ved at bruge inkognito mode/privat browsing, som du finder som en funktion i alle webbrowsere.

Når du besøger en hjemmeside, bør forbindelsen altid være sikker og krypteret – også selvom du ikke har planer om at angive eks. login- eller kortoplysninger. Er hjemmesiden ikke allerede sikker (det kan du se ved, at der står https://, og at der er en hængelås til venstre for URL’en i adressefeltet, hvilket indikerer et gyldigt SSL-certifikat), så kan du gøre den sikker. Enten vha. browserudvidelser som HTTPS Everywhere eller en VPN (og hvis du nu spørger ”hvad er VPN?”, så er det kort fortalt en sikker, krypteret forbindelse mellem dig og den hjemmeside, du besøger.

Endelig kan du også bruge en browserudvidelse som Disconnect, der lader dig se, præcist hvilke hjemmesider der overvåger dig, og hvilken information de bruger. Samtidig giver udvidelsen dig mulighed for at sætte en stopper for det, og så har du desuden en god idé om, hvad du skal holde øje med, næste gang du besøger lignende hjemmesider.

Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
19,800FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce:

HAR DU LÆST?