Nu nærmer konfirmationstiden sig hastigt, og det betyder, at en ny sæson bliver skudt i gang for årets mange festtaler. Vi har snakket med taleskriver Trine Bitsch, der giver sit bud på, hvad du skal huske, når du skal skrive tale til årets konfirmander.
Mange af os er ikke så øvede talere, så det kan være lidt vanskeligt at vide, hvordan man skriver en god og passende konfirmationstale. Trine Bitsch, der arbejder som professionel taleskriver, har givet os et par gode råd til, hvordan du bærer dig ad med at skrive en vellykket konfirmationstale.
Undgå at gøre konfirmanden forlegen
De fleste har helt sikkert hørt, at festtaler skal være morsomme. De skal underholde. Men da vi snakkede med Trine Bitsch, var hun ikke ubetinget enig i de påstande, der florerer om sjove festtaler.
”Festtaler må meget gerne være morsomme, men hovedpersonen, som talen adresseres til, må aldrig blive pinlig berørt. Og når det handler om teenagere, kan balancen være hårfin. Så derfor er mit bedste råd at være meget varsom med at dele sjove historier, der involverer konfirmanden. En god huskeregel er, at talen aldrig bør invitere gæsterne til at grine af konfirmanden, men i stedet med konfirmanden,” forklarer taleskriver Trine Bitsch.
Drop kronologien
Rigtig mange festtalere starter kronologisk i deres taler. De starter med at beskrive hovedpersonen fra barndommen til nutiden, men er det den rigtige måde at gribe konfirmationstalen an på? Vi har spurgt Trine Bitsch.
”En god festtale er sjældent en kronologisk fortælling om hovedpersonens liv. Rigtig mange mennesker falder i fælden og vil gerne have det hele med. Men drop det. En god tale fortæller en god historie, og den svære opgave er netop at vælge til og vælge fra og samtidig bibeholde en rød tråd, der gør talen værd at lægge ører til,” forklarer Trine Bitsch.
Vær ærlig, men tilpas den til situationen
Her på redaktionen har vi også fået fortalt, at en festtale skal være ærlig, men gælder det nu også for en konfirmationstale? Vi har afprøvet påstanden.
”En konfirmationstale bør være ærlig, men ikke så ærlig, at den ender med at udstille konfirmanden negativt. En festtale skal som udgangspunkt hylde, men som gæster køber vi ikke den lyserøde fortælling, der er oversprøjtet med et tykt lag candyfloss. Der skal også gerne være lidt kant i en tale. Noget der gør hovedpersonen til et menneske og ikke bare en glansbilledfigur. Og det kan være svært at finde den balance, når vi taler om konfirmander, der typisk også er ret følsomme,” forklarer Trine Bitsch.
Vi ønsker dig al mulig held og lykke med at skrive en konfirmationstale, der er ærlig, morsom, men ikke kammer over og bliver pinlig.