Nu kan du investere i whisky i stedet for aktier

De seneste 10 år er auktionsinteressen for de 100 mest eftertragtede whiskyer næsten seksdoblet og i takt med, at de bedste flasker bliver færre og ældre, kan prisen kun gå en vej, mener whiskyekspert.

Fortsætter efter annoncen:

Investorer med hang til de gyldne dråber, og som kan tænke på den helt lange bane, har kronede dage. Alene de seneste tre år er gennemsnitsprisen på flaskerne under auktionshammeren steget fra 1900 kroner til 3200 kroner og de mest sjældne flasker går for op mod 13 millioner kroner. Men penge er ikke alt, når det kommer til whisky.

– De folk, der investerer i whisky, de gør det i første omgang ud af kærlighed til whiskyen. Det er ikke et område hvor vi ser så mange spekulanter, nok fordi det kræver både et stort markedskendskab, men også en hel del netværk og baggårdshandler, fortæller whiskyeksperten Ulrik Bertelsen fra Danmarks største whiskyforhandler, Whisky.dk.

En holdning som afdelingsdirektør i investeringsvirksomheden Sydinvest, Niels Skovvart kan tilslutte sig:

– Historisk har der været nogle gode afkast på netop denne type investering, som er med til at skabe et marked for whiskyinvestering, men jeg vil stadig tro, at dem som investerer i whisky, de gør det ud af passion for produktet, mere end som et benhårdt kalkuleret investeringsobjekt, fortæller direktøren og uddyber:

Fortsætter efter annoncen:

– I modsætning til eksempelvis guld, så er whisky hverken en homogen eller begrænset vare. Der kommer hele tiden nye typer og destillerier til, så selvom markedet er godt nu, og whisky kan være en fornuftig måde at sprede sin investeringsportefølje, så vil jeg bestemt ikke anbefale at sætte alle pengene i gode flasker. Medmindre selvfølgelig det er for at drikke dem, siger Niels Skovvart.

Invester i whisky

Fortsætter efter annoncen:

Det er analysesitet Rare Whisky 101 som overvåger det britiske auktionsmarked for skotske single malt whiskyer som udkommer med en halvårlig analyse af markedet. Heraf fremgår den store udvikling i både interessen for de mest eftertragtede whiskyer og en auktionsomsætning på det britiske marked som siden 2015 er eksploderet fra en omsætning på 40 millioner kroner til knap en kvart milliard kroner i første halvdel af 2019.

Køb altid to flasker – og gerne et helt fad

Den bedste måde at lægge beslag på de potentielt værdifulde flasker er, ifølge Ulrik Bertelsen, at købe dem allerede inden flaskestadiet, hvilket dog stiller nogle krav til fremtidsperspektiverne.

– Allerede når destillerierne skal lægge råspritten på fad, så har kendere ofte mulighed for at købe sig ind i hele fade eller anparter i dem. Det kræver selvfølgelig, at man er villig til at investere gerne op mod 18 år i modningen, inden flaskerne er klar. Og så skal man tro på, at netop den whisky kan blive til noget særligt.

– Man kan også vælge at købe flaskerne, så snart de er færdiglagret og tappet, men der er ingen tvivl om, at jo længere man venter og jo færre flasker der er tilgængelige på markedet, des mere afhængig bliver man af auktioner og privathandler, hvor priserne bliver pustet op af udbud og efterspørgsel.

Af samme grund anbefaler Ulrik Bertelsen også, at man i forbindelse med investering rådfører sig med fagfolk, som ikke bare har erfaring men også adgang til de ofte uanmeldte destilleriauktioner – og at man altid køber flere flasker, så selv hvis investeringen taber værdi, så er der en god flaske tilbage at trøste dig med.



Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
19,800FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce:

HAR DU LÆST?