Søvn er livsvigtig for kroppen, men ny forskning viser, at hjernen faktisk kan begynde at nedbryde sig selv, hvis du ikke får nok søvn.
Forskerne advarer nu om, at for lidt søvn kan øge risikoen for alvorlige sygdomme som Alzheimers og andre neurologiske lidelser.
Når du sover, arbejder hjernen på at fjerne affaldsstoffer og reparere beskadigede celler. En bestemt type celler kaldet astrocytter har til opgave at rydde op i hjernens netværk og fjerne ubrugte forbindelser.
Ifølge forskerne fra Marche Polytechnic University i Italien stiger astrocytternes aktivitet betydeligt, når søvnen udebliver.
Test på mus viser skræmmende resultater
Forskerne undersøgte hjernen hos mus, hvor nogle fik lov til at sove uforstyrret, mens andre blev holdt vågne i otte timer.
En tredje gruppe mus blev holdt vågne i fem dage for at efterligne kronisk søvnmangel. Hos de veludhvilede mus var astrocytterne aktive i omkring 6 % af synapserne, mens tallet steg til 8 % hos dem, der manglede søvn.
I gruppen med kronisk søvnmangel var aktiviteten helt oppe på 13,5 %.
For meget oprydning kan skade hjernen
Ifølge forskerne kan den forhøjede aktivitet have alvorlige konsekvenser. På kort sigt hjælper oprydningen med at fjerne beskadigede celler, men hvis hjernen arbejder på overtid, kan sunde forbindelser også blive nedbrudt.
LÆS OGSÅ: Forskning viser at usunde vaner kan styrke forholdet
Det kan øge risikoen for sygdomme som Alzheimers og andre neurologiske problemer.
Konsekvenser af søvnmangel
Udover de neurologiske risici kan søvnmangel føre til dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær og øget risiko for stress og depression.
Langvarig mangel på søvn kan også påvirke immunforsvaret og gøre kroppen mere sårbar over for sygdomme.
Hvor meget søvn er nok?
De fleste voksne har brug for mellem 7 og 9 timers søvn hver nat for at fungere optimalt. Børn og teenagere har ofte behov for mere søvn for at understøtte deres udvikling.
En god søvnrytme og sunde søvnvaner er nødvendige for at undgå de alvorlige konsekvenser af søvnmangel.