Amerikanerne kan stå over for priskaos – Trumps vilde planer

Donald Trump har endnu en gang vakt opsigt med sin seneste udmelding.

Fortsætter efter annoncen:

Trump annoncerede på platformen Truth Social, at både Mexico, Canada og Kina kan se frem til nye og høje toldsatser, hvis han igen bliver præsident.

Meldingen har allerede sendt chokbølger gennem økonomiske kredse og fået eksperter til at advare om alvorlige konsekvenser.

Trumps plan indebærer en toldsats på 25 procent på varer fra Mexico og Canada.

Dette vil han indføre fra sin første dag i Det Hvide Hus og fastholde, indtil landene stopper ulovlig migration og narkotika, som ifølge Trump strømmer over USAs “åbne grænser”.

Fortsætter efter annoncen:

Kina slipper heller ikke udenom. Her vil Trump lægge yderligere ti procent told på importvarer som en reaktion på fentanylkrisen i USA, som han mener Kina har medansvar for.

Strategisk spil eller risikabel satsning?

Professor i statskundskab Derek Beach fra Aarhus Universitet beskriver Trumps udmelding som et “provokerende træk”, der kan ramme både nabolandene og amerikanerne hårdt:

Fortsætter efter annoncen:

“Det minder om en Westernfilm. Trump skyder til højre og venstre – og rammer både allierede og rivaler. Men amerikanerne risikerer selv at stå tilbage med tomme hylder og højere priser,” siger Beach.

Han peger på, at de planlagte toldsatser kan gøre forbrugsvarer betydeligt dyrere i USA, hvis Mexico og Canada nægter at samarbejde.

LÆS OGSÅ: Verdensrekord: Patek Philippe solgt for over 53 millioner kr.

For amerikanerne kan det betyde prisstigninger på alt fra dagligvarer til byggematerialer.

Samtidig kan Trumps strategi få store konsekvenser for de omkringliggende lande. Ifølge Beach kan især Mexico få problemer, hvis deres eksport til USA bliver kraftigt reduceret.

Trump presser på for handling

USA-reporter Jeppe Elkjær ser Trumps udmelding som en presbold rettet mod nabolandene.

Han sammenligner det med tidligere episoder, hvor Trump pressede NATO-lande til at øge deres forsvarsbudgetter ved at true med at trække USA ud af alliancen.

“Trump forsøger at løse to store problemer – ulovlig migration og fentanylkrisen – ved at gøre Mexico og Canada til en del af løsningen. Det er et smart træk, men også en høj risiko. Hvis de ikke samarbejder, kan det føre til en handelskrise i Nordamerika,” siger Elkjær.

Er planen realistisk?

Selvom Trumps udmelding har skabt stor debat, er der juridiske og politiske forhindringer, som kan spænde ben for planen.

USA, Mexico og Canada er bundet af en frihandelsaftale (USMCA), som gør det vanskeligt at hæve toldsatser uden en langvarig juridisk proces.

LÆS OGSÅ: Chok i New York: Bendtner vidne til brutalt knivdrama

Derudover vil Trump være afhængig af Kongressens opbakning for at gennemføre sine planer. Med et splittet politisk landskab er det langt fra sikkert, at han får flertal for sine forslag.

Derek Beach mener, at selvom Trumps trusler kan virke effektive, så er de også præget af usikkerhed:

“Det er et klassisk Trump-træk – han sætter sig selv i en stærk forhandlingsposition. Men hvis det ikke lykkes, kan det skade både USA og dets handelspartnere massivt.”

Tilføjet perspektiv: Hvorfor fentanylkrisen spiller ind

Trumps kritik af Kina hænger sammen med den voksende opioidkrise i USA. Fentanyl, et stærkt smertestillende middel, er årsag til tusindvis af overdoser hvert år.

Mange af de illegale stoffer menes at komme fra kinesiske producenter. Ved at lægge pres på Kina gennem højere toldsatser håber Trump at tvinge landet til at stramme reglerne for eksporten af kemikalier, der bruges til at fremstille fentanyl.



Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
19,800FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce:

HAR DU LÆST?