Den britiske tv-vært kritiserer unge for at droppe arbejde, bilkørsel og fest – og skyder skylden på deres forældre.
Jeremy Clarkson har endnu en gang skabt debat efter at have kaldt generation Z for “ubrugelige” i en opsigtsvækkende kritik af nutidens unge.
Ifølge Clarkson sidder mere end en halv million unge bare derhjemme uden at arbejde, uden kørekort, uden at drikke alkohol og uden at have sex. Han mener, at den eneste løsning er at stoppe den økonomiske støtte fra forældre.
Clarkson, der selv tilhører babyboomer-generationen, undrer sig over den livsstil, som generation Z har valgt.
Han henviser til, at kun en tredjedel har taget kørekort, en femtedel ikke drikker alkohol, og mindre end en fjerdedel deltager i engangsknald.
For ham er det et bevis på en generation, der ikke deltager aktivt i samfundet.
Generation Z dækker over unge født fra midten af 1990’erne til begyndelsen af 2010’erne. De er vokset op med smartphones, sociale medier og en stigende bevidsthed om klima, mental sundhed og arbejdslivsbalance.
Clarkson ser dog ikke disse værdier som positive, men som tegn på en generation, der undgår ansvar og hårdt arbejde.
Mange mener, at Clarkson overser de økonomiske realiteter, som unge står overfor, såsom stigende boligpriser, usikre jobmuligheder og høje uddannelsesomkostninger. Andre er enige i hans kritik og ser generation Z som for afhængige af forældres støtte.
Debatten om generationer er langt fra ny. Tidligere har generation X, født mellem 1965 og 1980, også mødt kritik for deres afslappede tilgang til arbejde og autoriteter. Nu er det generation Z’s tur til at blive sat under lup.
Hvad mener du – er Clarkson inde på noget, eller er han bare en sur, gammel mand?