Opdaterede udledningsscenarier fra DMI peger på, at den globale temperaturstigning bliver lavere end tidligere antaget.
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har sammen med Miljøstyrelsen opdateret vejledningen til brug af udledningsscenarier, som hjælper med planlægning af klimatilpasning i Danmark.
Opdateringen bygger på de nyeste vurderinger fra FN’s Klimapanel (IPCC) og DMI’s Klimaatlas, der viser, at den globale opvarmning kan blive mindre end tidligere forventet.
Ifølge de nye scenarier er verden på vej mod en udvikling, der ligger over det mellemhøje udledningsscenarie SSP2-4,5, men under de højere scenarier SSP3-7,0 og SSP5-8,5.
Det betyder, at den fremtidige temperaturstigning muligvis ikke bliver lige så markant som i de mest pessimistiske fremskrivninger.
Nye scenarier giver bedre overblik
Den opdaterede vejledning bygger på de seneste globale data og er udviklet for at sikre, at kommuner og myndigheder har det bedste grundlag til at vurdere fremtidens vejrforhold. Med en mere fleksibel tilgang til klimatilpasning kan nye løsninger tilpasses efterhånden, som klimadata udvikler sig.
Ifølge DMI’s chef for Nationalt Center for Klimaforskning, Adrian Lema, vil den nye viden være til stor gavn for både myndigheder og virksomheder.
”Med den opdaterede vejledning kan vi bedre understøtte brugen af klimadata i planlægning og investeringer. De nyeste beregninger viser, at verden har kurs mod en lidt lavere global opvarmning end tidligere forudsat, og det giver os et bedre udgangspunkt for at træffe beslutninger,” siger han.
Større fleksibilitet i klimatilpasning
Kommunernes Landsforening ser positivt på den nye vejledning, da den giver et fælles datagrundlag for planlægning.
”Når vi klimatilpasser, skal vi se langt ud i fremtiden. Det er afgørende, at vi har de nyeste tal at forholde os til, så vi kan træffe de rigtige valg. Den opdaterede vejledning hjælper os med netop det,” siger Johannes Lundsfryd Jensen, formand for Kommunernes Landsforenings Klima- og Miljøudvalg.
Den nye tilgang lægger op til en fleksibel strategi, hvor løsninger kan justeres efter behov. For eksempel kan kystsikring tilpasses løbende, hvis nye klimadata viser behov for det.
Fremtidens data
DMI arbejder fortsat på at udvide Klimaatlas, så det også omfatter mere detaljerede beregninger af temperatur og nedbør i Danmark.
Den opdaterede vejledning og de nye scenarier giver myndigheder og virksomheder et bedre overblik over fremtidens klimaforhold. Med de seneste beregninger kan planlægning og investeringer målrettes mere præcist, hvilket vil styrke klimatilpasningen i Danmark.