Fra 2026 bliver medicinsk cannabis en fast del af det danske sundhedssystem.
Et bredt politisk flertal har besluttet, at forsøgsordningen med cannabis, der blev lanceret i 2018, skal gøres permanent.
Beslutningen skal sikre, at patienter med alvorlige sygdomme fortsat kan få adgang til cannabis som et alternativ til godkendt medicin.
Sophie Løhde (V), indenrigs- og sundhedsminister, forklarer, at mange patienter har oplevet forbedret livskvalitet.
“Medicinsk cannabis giver lindring til patienter, som ikke har haft tilstrækkelig effekt af andre behandlinger,” siger hun.
Fra forsøg til fast behandling
Siden ordningen blev indført, er der indløst omkring 20.000 recepter. Det viser, at medicinsk cannabis er blevet en vigtig behandlingsmulighed for mange.
I dag får cirka 1800 patienter årligt udskrevet cannabis til behandling af sygdomme som kræft, multipel sklerose og kroniske smerter.
LÆS OGSÅ: “Jeg kn*pper den tvivl” Fasar bryder tavsheden efter løsladelse
Trods den stigende brug er lægerne stadig skeptiske. Lægeforeningen og Dansk Selskab for Almen Medicin har kritiseret manglen på videnskabelig dokumentation.
Som en del af aftalen skal vejledning til læger og patienter forbedres, så behandlingen kan ske under tryggere forhold.
Andre lande går skridtet videre
Mens Danmark tager et vigtigt skridt med permanent adgang til medicinsk cannabis, er flere lande begyndt at legalisere cannabis helt.
I Canada har cannabis været fuldt lovligt siden 2018, både til medicinsk og rekreativ brug. Erfaringer herfra viser, at legalisering kan reducere kriminalitet og sikre bedre kontrol over produktets kvalitet.
Tyskland er også i gang med at indføre fuld legalisering. De forventer, at dette vil skabe en økonomisk gevinst og lette adgangen for patienter og forbrugere.
I USA har flere delstater, herunder Californien og Colorado, valgt at tillade cannabis til både medicinske og rekreative formål.
I alt har 23 amerikanske stater legaliseret cannabis i en eller anden form.
Disse lande og regioner ser cannabis som mere end en medicinsk behandling – det bliver også en økonomisk ressource.
Danmark på vej mod en større debat?
Selvom Danmark nu gør medicinsk cannabis permanent, er spørgsmålet om fuld legalisering stadig kontroversielt.
Flere partier har tidligere luftet idéen, men der er stor politisk modstand. Erfaringerne fra lande som Canada og Tyskland kan måske inspirere til en bredere debat i fremtiden.
Med denne beslutning sikres danske patienter dog fortsat adgang til cannabis under sikre rammer.
Aftalen, der træder i kraft i 2026, markerer et vigtigt skridt i udviklingen af behandlingsmuligheder for alvorligt syge.