Et brev fra den amerikanske ambassade har sendt chokbølger gennem danske virksomheder med forbindelser til USA.
De bliver bedt om at underskrive, at de ikke bruger tid og ressourcer på tiltag inden for lighed, mangfoldighed og inklusion.
Brevet er sendt til virksomheder, der samarbejder med den amerikanske regering.
Ekspert kalder det en politisk magtdemonstration
Mange ser kravet som en direkte følge af Donald Trumps kamp mod såkaldt “wokeness”.
Ifølge USA-analytiker Sofie Rud handler det om at vise, hvem der bestemmer.
Trump vil kunne sige, at europæiske virksomheder vælger penge over værdier. Han ønsker at presse firmaer til at nedtone arbejdet med social retfærdighed, så han kan bruge det som politisk sejr.
Danske virksomheder forsøger at tilpasse sig
Hos CBS vurderer forsker Poornima Luthra, at mange firmaer vil justere deres kommunikation. Ikke for at ændre værdier, men for at undgå problemer med USA.
Hun forklarer, at begreber som ligestilling og mangfoldighed kan blive udskiftet med mere neutrale ord.
Nogle vælger formuleringer som “retfærdige processer” eller “trivsel for alle medarbejdere”.
På den måde kan de fortsætte med at fremme sociale værdier uden at provokere amerikanske myndigheder.
Lego fjernede ord fra ny rapport

Et konkret eksempel er Lego. Deres bæredygtighedsrapport for 2024 nævner ikke længere ord som diversitet, LGBT+ eller ligestilling.
Ifølge eksperter er det næppe en tilfældighed. Lego har et stort marked i USA og ønsker ikke at komme i konflikt med nye krav.
Flere virksomheder med amerikanske forbindelser forventes at gå samme vej.
Frankrig og Belgien siger fra
Kravene fra USA er ikke kun sendt til danske virksomheder. Ifølge Politico har firmaer i både Frankrig, Spanien, Italien og Belgien også modtaget brevene.
Frankrigs ligestillingsminister har allerede reageret. Hun kalder det “fuldstændigt udelukket” at følge den amerikanske linje. Belgien melder sig ind i samme front.
Flere EU-lande ser det som en indblanding i interne europæiske forhold.
Dansk erhvervsliv er splittet
Hos Dansk Industri kalder rådgivningsdirektør Kinga Szabo Christensen situationen helt usædvanlig. Hun mener ikke, at danske virksomheder bør ændre deres værdier.
Men hun forstår også, at nogle er nervøse. Det amerikanske marked er vigtigt for mange firmaer.
LÆS OGSÅ: Trump vil ikke afvise et comeback i 2028
Søren Friis Larsen fra Dansk Erhverv kalder brevet en “fjollet skræmmekampagne”. Men han anbefaler alligevel virksomheder at sætte sig grundigt ind i det juridiske.
Forskellige opfattelser af mangfoldighed
Mange uenigheder handler om, hvad mangfoldighed betyder. I USA mener kritikere, at DEI-tiltag giver fordele til personer uden de nødvendige kvalifikationer.
Men ifølge Poornima Luthra handler det i virkeligheden om at skabe lige adgang for kvalificerede personer, der ellers bliver overset.
Hun mener, at virksomheder, der arbejder med DEI, får adgang til et større talentfelt.
Hvad gør virksomhederne nu?
Der er ikke kommet nogen fælles dansk strategi. Nogle virksomheder forsøger at tilpasse sig og undgå opmærksomhed. Andre står fast på deres værdier.
Frygten for at miste kontrakter i USA vejer tungt. Samtidig ønsker mange at fastholde en arbejdsplads, der er åben og inkluderende.
Ifølge eksperterne kommer flere firmaer til at navigere i en gråzone. De vil forsøge at “gå under radaren” og holde fast i værdierne uden at bruge de forbudte ord.