Yale-artikel fortæller, hvordan stigende CO2-niveauer skaber grøn vækst i verdens tørre områder.
En ny videnskabelig artikel fra Yale University afslører en uventet effekt af de stigende CO2-niveauer i atmosfæren.
På trods af tidligere advarsler om omfattende ørkendannelse viser data nu, at mange tørre områder faktisk bliver grønnere.
Selvom dette kan lyde som en positiv udvikling, advarer forskere om, at det også kan føre til uventede problemer for de lokale økosystemer.
Forskerne bag studiet konkluderer, at den primære årsag til denne udbredte “grønnelse” er den markante stigning i CO2-indholdet i atmosfæren siden den industrielle revolution.
Yale-artiklen påpeger, at en 50% stigning i CO2-niveauer har accelereret planters fotosynteseproces, hvilket gør dem bedre til at udnytte knappe vandressourcer.
“Greening is happening in most of the drylands globally, despite increasing aridity,” udtaler Jason Evans, en af forskerne bag studiet fra University of New South Wales. Fra Sahel-regionen i Afrika til ørkenerne i Kina og Australien observeres en markant vækst i vegetationen.
Studiet bekræfter, at tørre områder, der tidligere var truet af ørkendannelse, nu i stedet oplever øget plantevækst.
Ifølge forskerne har satellitbilleder vist, at op til 41 % af verdens tørre områder har fået mere vegetation, mens kun 6 % har oplevet den forventede ørkendannelse.
Fænomenet er mest synligt i regioner som det nordlige Kina, Indien, den afrikanske Sahel og Australien, hvor vegetationens fremgang trodser tidligere forudsigelser.
“Most of the global drylands are projected to see an increase in vegetation productivity,” siger Evans.
Selvom en grønnere planet lyder positivt, advarer forskere om, at denne udvikling ikke kun er en fordel. Den øgede vegetation kan påvirke de naturlige økosystemer i tørre områder, hvor særligt ørkenplanter og dyr risikerer at blive fortrængt af nye, hurtigtvoksende arter.
Desuden kan den ekstra vegetation betyde, at mere af den sparsomme vandforsyning bliver optaget af planterne, hvilket kan skabe problemer for både dyreliv og mennesker.
Yale-artiklen understreger dog tydeligt, at mens klimaforandringer fortsat skaber udfordringer som hedebølger og tørke, viser de nye data, at CO2 også har en direkte effekt på plantevækst globalt.
“Det er en kompleks udvikling, hvor nogle regioner oplever nye fordele, mens andre står over for nye udfordringer,” forklarer forskerne.
Denne nye viden ændrer lidt på forståelsen af, hvordan klimaændringer påvirker jordens økosystemer og giver anledning til at genoverveje tidligere prognoser om udbredt ørkendannelse. En ting er dog sikkert – verden ser anderledes ud fra rummet, end forskerne engang forventede.