Krænkende puttemiddage på gymnasier. Grænseoverskridende adfærd på festivaler og i nattelivet. Mange sager har de seneste år vist, at mange danske unge ikke er gode til at forstå andres intime grænser – og til at kommunikere om sex.
Det bekræfter en ny undersøgelse fra Sex & Samfunds svenske søsterorganisation RFSU. I undersøgelsen har mere end 2000 unge fra Danmark, Sverige, Norge og Finland mellem 16 og 35 år svaret på spørgsmål om deres forhold til sex og kommunikation.
Næsten tre gange så mange unge danske mænd (21%) som unge danske kvinder (6%), har svært ved at tale om sex med deres faste partner. Flere mænd har desuden svært ved tale om sex med deres venner (20% mod 13% af kvinderne). Hele 65% af de adspurgte unge vil gerne blive bedre til at kommunikere om sex. Behovet er særligt stort hos mænd, hvor hele 70% siger at de synes, de bør blive bedre. Hos kvinderne er tallet 58%.
Forskellene i hvad der kommunikeres, skiller også kønnene. Fx mener 10% flere kvinder end mænd, at det er svært at udtrykke seksuelle fantasier, hvorimod mænd i større udstrækning mener at det er svært at sætte grænser. Mænd siger også at de er bedre til at fortælle hvad de selv kan lide, men dårligere til at kommunikere om hvad deres partner syntes om – og for kvinder er det stik modsat.
– Resultaterne af undersøgelsen overrasker os desværre ikke. Vi ved, at særligt mange unge har svært ved sårbarheden og mangler et sprog i det seksuelle møde, det gælder særligt unge mænd, som vi ved taler meget mindre om sex med venner og partnere. Når vi taler om sex både i forhold til hvad jeg selv har lyst til, men også hvad det er vi har lyst til at gøre sammen, så kræver det mod at vise usikkerhed og sårbarhed, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund og fortsætter:
– Den allerbedste måde, at opnå en tryg, sikker og lystfuld seksuel oplevelse er ved at turde at dele og lytte. Både ved at tale, men også ved at træne sin nonverbale kommunikation og opmærksomhed på sin partner. Det står klart, at der fortsat er et stort behov for bedre seksualundervisning og initiativer til at hjælpe vores unge til at få et sprog for seksualiteten.
– Og så gør det ikke noget at sex bliver akavet. Vi behøver ikke at være helt perfekte – heller ikke når vi har sex. Nogle gange sker der bare noget, som er lidt akavet, og så kan vi jo heldigvis grine af det bagefter, siger Lene Stavngaard.
Ny kampagne online
Sammen med undersøgelsen lancerer Sex & Samfund og RFSU initiativet Dear Condom II. En kampagne der skal sætte fokus på vigtigheden i at kommunikere i sengen – også selvom det indebærer at vise sårbarhed. I en interaktiv kortfilm skildres et følelsesmæssigt ladet første møde mellem to personer, hvor seeren kan skifte perspektiv mellem de to hovedpersoners tanker – fra første usikre berøring, til et hedt sommernatsknald.
Tankerne i filmen, som berører alt fra kropsusikkerhed, til hvem der skal tage kondomet frem, er hentet fra unges egne beretninger og udstiller de spørgsmål, usikkerheder og ønsker omkring sex, som bobler under overfladen, men er svære at kommunikere.
– Vi vil fremme sex og kommunikation på en måde som føles åben, ærlig og genuin, hvilket er grunden til at vi har baseret filmen på sande fortællinger fra unge i Skandinavien. Vi håber, at filmen kan inspirere flere til at reflektere over hvordan man selv taler om sex med sin partner, og fremfor alt til at dele sine tanker, siger Pål Hansen, markedsansvarlig i RFSU.
På www.dearcondom.org kan unge følge kampagnen og få tips og råd til at kommunikere bedre i sengen. Kampagnen er en opfølgning på initiativet Dear Condom, som RFSU lancerede i 2018 for at skabe en mere åben samtale om brug af kondomer.
Sådan snakker danske unge om sex • 22% af mænd lærer primært om sex og kommunikation gennem porno, mens kun 9,5% af kvinderne gør det. • Det er generelt mere normalt at prøve sig frem eller at få viden gennem venner end at søge viden blandt eksterne kilder (45% lærer af partnere, 45% af egen egen erfaring og 35% af venner) • Mænd opfatter sig selv som bedre til at kommunikere, hvad de selv kan lide (71%) end hvad deres partner kan lide (68%), mens det er modsat for kvinder (61% hvad de selv kan lide, 74% hvad deres partner syntes om) • 9 af 10 synes, at kommunikation er en vigtig del af god sex. • 18% af mændene og 14% af kvinderne har svært ved at sætte grænser. • 38% af kvinderne mener, at det er svært at udtrykke deres fantasier. Hos mændene er det tilsvarende tal 28%. • Hver fjerde vil gerne blive bedre til at kommunikere, at de gerne vil have sex. *Kilde: RFSUs undersøgelse ”Snacka Sex”, udført af Bilendi i januar 2020 |