En sjælden asteroide ved navn 16 Psyche har fået stor opmærksomhed fra NASA.
Asteroiden, der befinder sig i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter, vurderes at have en værdi på svimlende 70 trillioner kroner.
Hvis dens ressourcer blev delt mellem Jordens befolkning, ville hver person hypotetisk modtage over 9 milliarder kroner.
Rejsen til 16 Psyche
NASA sendte i oktober en SpaceX Falcon Heavy-raket mod asteroiden. Missionen, som varer flere år, forventes at nå frem i juli 2029.
16 Psyche er unik, fordi den består af værdifulde metaller som platin og palladium, som bruges i elektronik og bilproduktion.
LÆS OGSÅ: Trump vælger tidligere WWE-CEO og TV-læge Dr. Oz til nøgleposter
Forskere mener også, at asteroiden kan være en blotlagt kerne fra en tidlig planet. Dette gør den til en nøgle til at forstå, hvordan planeter blev dannet i solsystemets begyndelse.
Andre værdifulde asteroider i vores solsystem
16 Psyche er ikke den eneste asteroide med en enorm værdi. Solsystemet rummer flere metalrige asteroider, som potentielt kunne have økonomisk betydning.
For eksempel anslås asteroiden Davida at have en værdi på omkring 27 trillioner kroner. En anden, Eros, menes at indeholde store mængder guld, sølv og andre metaller til en værdi af milliarder.
Disse asteroider er dog langt fra os og svære at udnytte med den nuværende teknologi. Deres undersøgelser kan dog give indsigt i universets udvikling og ressourcer.
Hvad ville der ske, hvis rigdommene blev udnyttet?
Hvis 16 Psyche eller andre værdifulde asteroider blev bragt til Jorden og solgt, kunne det ændre verdensøkonomien drastisk.
Den enorme mængde nye ressourcer kunne føre til inflation og økonomisk ustabilitet.
Selvom vi alle blev milliardærer, ville verdens rigeste, som Elon Musk, stadig have formuer, der langt overstiger dette beløb.
Missionens egentlige formål
NASA’s mål er ikke at høste asteroiden, men at lære mere om planeternes oprindelse.
Asteroider som 16 Psyche kan give vigtige data om solsystemets tidlige udvikling og de processer, der har formet vores egen planet.