Flæskesteg eller juleand? Mange familier serverer begge typer kød juleaften, men hvad er egentlig mest dansk?
Der er så mange traditioner, når der kommer til jul. Nogle familier er til and, mens andre er til flæskesteg. Og så er der dem, som helgarderer med både and og flæskesteg – og måske endda julemedister.
Flest danskere sætter tænderne i flæskestegen
Irene Hellvik har forsket i dansk madkultur, så hun er lidt af en ekspert, når det kommer til madtraditioner. Derfor har videnskab.dk spurgt Irene, hvilken dansk juleret, der er den mest traditionelle.
»Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880’erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem«, fortæller Irene Hellvik til videnskab.dk.
De fine spiste i gamle dage and
Historisk set har anden været forbeholdt de mere velhavende familier i Danmark.
»I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk – eller tysk – inspireret«, fortæller hun.
Anden er dyrere end flæskestegen
Tal viser, at en dansk husstand i år 2000 gennemsnitligt brugte 30 kroner på flæskesteg i december. Prisen for en danskernes forbrug af flæskesteg steg i 2010 til 37 kroner i faste priser.
Der er altså sket en stigning i flæskestegssalget. Men i samme periode er der sket en fordobling, når det kommer til købet af fjerkræ i december måned.
I 2000 brugte danskerne 28 kroner på ænder og gæs. I december ti år efter hed tallet 56 kroner.
Kilde: videnskab.dk